Dostupni linkovi

Eric Cantona se kandidira za predsjednika Francuske


U političku utakmicu, i to predsjedničku, kao nezavisni kandidat pokušat će ući legendarni francuski nogometaš Eric Cantona, objavio je u utorak francuski list Liberation.

Predsjednički će se izbori u Francuskoj održati 22. aprila ove godine u prvom krugu, dok će eventualni drugi krug uslijediti dvije sedmice kasnije.

Svoju kandidaturu 45-godišnji Francuz, koji se po završetku igračke karijere upustio u glumačke vode, pokrenuo je poslavši pismo mnogobrojnim gradonačelnicima francuskih gradova, od kojih traži podršku.

Da bi se uopće mogao naći na izbornom popisu, mora skupiti 500 potpisa članova elektorskog kolegija, koji u Francuskoj čine upravo čelnici jedinica lokalne uprave.

Premda nije službeno deklarisao predsjedničke ambicije, Cantona je potvrdio da ulazi u izbornu borbu s aktuelnim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem te njegovim najvećim rivalom, socijalističkim kandidatom Francoisom Hollandeom, koji je prema anketama i favorit za pobjedu.

"Građanin sam svjestan težine našeg vremena, vremena koje ne daje priliku mladim ljudima, i koje generira nasilne i sustavne društvene nepravde. U trenucima kad se država suočava s teškim izborima, kad prevladava ekonomska nesigurnost, osjećam da moram pokazati svoj osjećaj odgovornosti", objasnio je u pismu nekad legendarni napadač Manchester Uniteda.

Cantona je tokom 2010. godine javno pozvao Francuze i Evropljane na rušenje bankarskog sistema izvlačenjem novca s računa.
XS
SM
MD
LG