Dostupni linkovi

Džomić: Vlast neće uređivati crkvu


Ideje o državnim intervencijama u unutrašnja crkvena pitanja su anahrone i u startu poražene, i po sadašnjem svetovnom i po vekovnom kanonskom pravu, ocenio je protojerej i koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

On je u izjavi za "Dan" istakao da Ustav i zakoni Crne Gore, kao i evropski standardi, ne daju pravo političkim i državnim strukturama da se mešaju u unutrašnja pitanja crkve.

"U prošloj godini čuli smo više ideja određenih političara o unutrašnjoj organizaciji pravoslavne crkve u Crnoj Gori. One su se kretale od `jedne crkve`, preko `objedinjavanja pravoslavnih vernika` do `odvajanja Mitropolije od Patrijaršije`. Takve ideje i intervencije su nedopustive i sa stanovišta pravoslavnog kanonskog predanja. Bez obzira na partiju koja ih saopštava i propagira, za crkvu su one neprihvatljive", rekao je Džomić.

On je naglasio da crkve i verske zajednice imaju ustrojstvo i poredak vekovima i da je smešno da se političari mešaju u ta pitanja.

"Crkva i država su danas odvojene, ali je očigledno da postoje oni kojima je pusta želja da Mitropoliju odvoje od crkve i učine je zavisnom od sebe", naveo je Džomić.
XS
SM
MD
LG