Dostupni linkovi

Erdogan zabrinut zbog sukoba šiita i sunita u Iraku


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je u razgovoru s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom izrazio zabrinutost zbog sukoba između sunita i šiita u Iraku,
ocenjujući da postoji opasnost da u toj zemlji ponovo izbiju verski sukobi, saznaje Frans pres.

"Nestabilnost koja može da zavlada kod našeg suseda uticaće na Tursku i ceo region", rekao je Erdogan u telefonskom razgovoru s Bajdenom u četvrtak, prenosi agencija.

Kako je Frans presu preneo izvor blizak turskoj vladi, Erdogan je naglasio da Turska želi da Irak bude stabilan i da u njemu bude uspostavljena demokratija.

Do novih sukoba u Iraku došlo je polovinom decembra kada je šiitska vlada premijera Nurija al-Malikija optužila potpredsednika Iraka Tarika al-Hašemija, najvišeg sunitskog lidera u zemlji, da je predvodio grupu koja je pre pet godina napadala vladine zvaničnike, tokom sektaškog rata.

Mediji su objavili da je Al Hašemi pobegao u severni, kurdski deo Iraka, pošto su vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje.

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu je ove nedelje izjavio da postoji mogućnost da na Bliskom istoku izbije hladni rat i naglasio da je njegova zemlja odlučna da sve učini kako bi se to sprečilo.
XS
SM
MD
LG