Dostupni linkovi

Izbori za predsednika Kosova se odlažu do 2013. godine



Vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK) želi da se izbori za predsednika Kosova umesto ove održe sledeće godine kako bi se na njima za predsednika kandidovao lider stranke, premijer Hašim Tači, piše danas prištinski dnevnik
"Zeri".

Politički analtičari smatraju da poslednje saopštenje Predsedništva DPK-a u kojem podržava zahteve Komisije za izmene i dopune Ustava Kosova da dobije novi mandat i proširi delokrug izmena, u suštini znači odlaganje izbora za predsednika Kosova za 2013.

"Da DPK želi da odloži predsedničke izbore do 2013. godine više je nego evidentno, jer je premijer zainteresovan da završi mandat i da se kandiduje za predsednika", kazao je analitičar Nedžemedin Spahiju.

On je ocenio da premijer Tači ne želi da zbog vršenja funkcije premijera tokom 2012. "dozvoli da mu izmakne" polozaj predsednika Kosova.

Sadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga bi prema Ustavu Kosova trebalo da ima mandat do 2015. godine.

Političkim dogovorom DPK, DSK i Alijanse za budućnost Kosova koji je doprineo prevazilaženju političke krize nastale nakon odluke Ustavnog suda da je izbor Behdžeta Pacolija za predsednika bio u suprotnosti sa Ustavom i zakonima na snazi, dogovoreno da se izbori za predsednika Kosova održe tokom 2012. godine.
XS
SM
MD
LG