Dostupni linkovi

Pentagon istražuje curenje informacija za film o Bin Ladenu


Pentagon provodi istragu o mogućem internom curenju podataka za potrebe snimanja filma o likvidaciji Osame bin Ladena koji je u pripremi, otkrio je u četvrtak republikanski kongresmen.

Redateljica filma Kathryn Bigelow, dobitnica Oscara, priprema film na temu potrage i likvidacije američkog neprijatelja broj jedan u akciji američkih specijalnih snaga na njegovu rezidenciju Abotabad u Pakistanu u maju prošle godine.

Predsjednik odbora za domovinsku sigurnost Predstavničkog doma, republikanac Peter King, kaže kako se boji da će redateljici i njezinu scenaristu Marku Boalu, koji su se sastali s visokim dužnosnicima ministarstva odbrane, biti omogućen pristup informacijama iz akcije koja je proglašena strogom tajnom. U augustu prošle godine zatražio je od Pentagona i CIA-e da povedu istragu.

King je u četvrtak poslao medijima interni spis od 10. decembra u kojem je glavni inspektorat ministarstva odbrane izvijestio da će "odmah" pokrenuti istragu o tim optužbama.

"Taj projekt se tiče postupanja dužnosnika ministarstva odbrane u vezi s prenošenjem informacija filmašima", rekao je Pentagon u pismu kongresmenu.
XS
SM
MD
LG