Dostupni linkovi

Gigant foto industrije Kodak pred bankrotom


Američki gigant fotografske industrije Kodak mogao bi da proglasi bankrot i zatraži sudsku zaštitu od povjerilaca u narednim sedmicama, izjavili su izvori upućeni u situaciju.

Kodak je osnovan prije 131 godinu i nekada je spadao među vedeće američke korporacije, ali je doživio pad sa širenjem digitalne fotografije.

Firma vodi pregovore sa bankama o zajmu od milijardu dolara, koji bi joj omogućio da funkcioniše tokom procesa restrukturisanja.

Kodakov portparol izjavio je da kompanija "ne komentariše tržišne glasine i spekulacije", piše Wall Street Journal.

Upućeni izvori kažu da bi kompanija mogla da proglasi bankrot već početkom februara.

Kodak bi nastavio da plaća račune i normalno poslovanje tokom zaštite koju bi imao pod bankrotom. U tom slučaju, firma bi pokušala da proda neke od svojih tehnoloških patenata na aukciji koju bi kontrolisao sud.

Ukoliko proglasi kontrolisani bankrot, Kodak bi mogao da eliminiše dio obaveza, ali održivost posla sa štampačima tek treba da se dokaže, što dovodi u pitanje sudbinu 19.000 zaposlenih.

Ovakva neizvjesnost nekada je bila nezamisliva u Kodaku, koji je u prošlosti imao skoro monopolski status na tržištu filma.

Firma je tada kroz isplatu dividendi dijelila veliku zaradu sa radnicima, koji bi to slavili po restoranima, ili kupovinom novih automobila, piše Wall Street Journal.
XS
SM
MD
LG