Dostupni linkovi

Teršelič i Pusić: Zabrinjavajuća odluka Crkve o don Grubišiću


Postupak vrha hijerarhije Katoličke crkve u Hrvatskoj prema don Ivanu Grubišiću šalje vrlo negativnu poruku hrvatskoj javnosti, smatraju iz Documente i GOLJP-a

U priopćenju koje su te dvije nevladine udruge poslale javnosti, između ostalog se navodi i da postupak vrha hijerarhije Katoličke crkve u Hrvatskoj prema don Ivanu Grubišiću šalje vrlo negativnu poruku hrvatskoj javnosti, posebno vjernicima - da volja birača demonstrirana izborom jednog umirovljenog svećenika u najviše zakonodavno tijelo zemlje, predstavlja razlog za osude i isključenja prema tom svećeniku.

"To je posebno zabrinjavajuće jer je don Ivan Grubišić osvojio simpatije neočekivano velikog broja građana koji su u njemu prepoznali poštenog i dobrog čovjeka, nekog tko iskreno propovijeda i djeluje u skladu s moralnim vrijednostima koje je i kršćanstvo uzelo kao svoje temelje".

Documenta i GOLJP podsjećaju da Katolična crkva ne nalazi ni riječi prijekora za one koji šalju sa mise "duboko nemoralne i političke poruke".

"Situacija u kojoj Katolička crkva ne nalazi ni riječi prijekora za crkvene velikodostojnike koji daju duboko nemoralne i snažno politički angažirane izjave, na primjer "da se ratni zločinci nalaze u njihovim srcima"(M. Barišić) ili "da je individualizacija krivnje đavolji posao" (M. Bogović), a potežu sve moguće sankcije protiv svog svećenika kojeg su birači prepoznali kao visoko moralnu osobu, zato što je koristio svoje građansko pravo garantirano Ustavom "da bira i da bude biran", zabrinjavajuća je i za Crkvu i za hrvatsko društvo u cjelini", istuču GOLJP i Documenta.
XS
SM
MD
LG