Dostupni linkovi

Upozorenje Europske komisije Mađarskoj


Europska komisija nekoliko je puta u mjesec dana upozorila Mađarsku da zakoni koje donosi trebaju biti u skladu s europskom pravnom stečevinom.

Ocjenu o donesenim aktima dat će kada dovrši njihovu analizu, izjavio je glasnogovornik Komisije Olivier Bailly.

Rekao je i da su predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn i povjerenica za pravosuđe Vivian Reding poslali nekoliko pisama mađarskim vlastima u kojima su izrazili sumnje u kompatibilnost nekih mađarskih zakona s europskom pravnom stečevinom.

Riječ je o zakonima koji se tiču neovisnosti Mađarske središnje banke, slobode medija i političke kontrole nad pravosuđem. Vidjet ćemo je li zabrinutost koju smo izrazili prije glasovanja uzeta u obzir, rekao je Bailly.

Mađarska je u travnju prošle godine izglasala novi ustav, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine. Krajem ove godine izglasani su i prateći ustavni zakoni, među njima i zakon o Mađarskoj središnjoj banci, prema kojem će pomoćnike guvernera središnje banke određivati vlada, a ne guverner.

Novi ustav i prateći zakon naišli su na kritike Europske unije, američke državne tajnice Hillary Clinton i Amnesty Internationala.
XS
SM
MD
LG