Dostupni linkovi

Ban Ki Mun pozdravio izraelsko-palestinski susret


Generalni sekretar Ujedinjinenih nacija Ban Ki Mun pozdravio je u utorak održavanje sastanka između izraelskih i palestinskih predstavnika u Amanu i pozvao ih da idu dalje ka "uspostavljanju dinamike ka trajnom miru".

"Generalni sekretar pozdravlja palestinskog i izraelskog pregovarača koji su se danas sastali u Jordanu", rekao je Ban Ki Munov portparol Martin Nesirki.

"Generalni sekretar ohrabruje dve strane da na osnovama tog sastanka idu dalje i rade ka uspostavljanju dinamike ka trajnom miru", dodao je.

Izraelski izaslanik Jitcak Molčo i palestinski Saeb Erakat sastali su se u utorak u Jordanu, što je prvi sastanak predstavnika dve strane od septembra 2010.

Obe strane su istakle da taj sastanak ne treba tumačiti kao obnovu mirovnog procesa.

Jordanski ministar spoljnih poslova Naser Džudeh rekao je o sastanku da su sve strane izrazile svoje angažovanje ka rešenju o dve države" i da je predviđeno da bude još susreta.

"Palestinska strana je predstavila dokument koji predstavlja njenu viziju i izraelska strana ga je primila i obećala da će ga proučiti narednih nedelja", rekao je jordanski ministar na konferenciji za štampu posle susreta.

"Odlučili smo da će se sastanci nastaviti u Jordanu i da će ih najavljivati zemlja domaćin, u ovom slučaju Jordan", dodao je.
XS
SM
MD
LG