Dostupni linkovi

Španija: Socijalno osiguranje u crvenoj zoniŠpansko socijalno osiguranje ušlo je u "crvenu zonu" krajem 2011, saopštio je danas državni sekretar za tu oblast Tomas Burhos.

Procenjuje se da će se to dodatno odraziti na povećanje državnog deficita koji će znatno premašiti predviđenih šest odsto bruto nacionalnog proizvoda.

"Možemo jasno da kažemo da neće biti prekoračenja (budžeta) socijalnog osiguranja za 2011", rekao je Burhos na konferenciji za novinare.

Odlazeća socijalistička vlada računala je na višak u socijalnom osiguranju od 0,4 odsto, u okviru obaveze poštovanja državnog deficita od šest odsto BDP-a na kraju 2011. (od čega je 4,8 odsto budžetski deficit, 1,3 regionalni, a 0,3 odsto lokalni), posle 9,3 odsto 2010.

Međutim, nova desničarska vlada koja je na funkciju došla 22. decembra, poslednjih dana upozorava na porast deficita zemlje.

U petak je otkriveno da će javni deficit biti osam odsto BDP-a, čime je opravdan novi plan štednje, a juče je nagovešteno da bi deficit mogao da bude i veći.
XS
SM
MD
LG