Dostupni linkovi

Izraelci i Palestinci u Amanu o obnovi pregovora



Izraelski i palestinski pregovarači sastaće se večeras u jordanskoj prestonici Amanu, prvi put posle 16 meseci, da razmotre kako i da li će uopšte obnoviti pregovore.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat ponovio je uoči sastanka da Palestinska uprava zahteva potpunu obustavu širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu i prihvatanje linija razdvajanja pre rata 1967. godine, u kome su ta područja osvojena, kao osnove za buduće granice.

Izraelska pozicija je da treba pregovarati bez preduslova. Islamistički Hamas pozvao je u međuvremenu Palestinsku upravu (PU) da se uopšte ne sastaje s izrealskom stranom.

Mark Regev, portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, istakao je da je Izrael spreman da "krene napred putem koji je zacrtala četvorka ( bliskoistocnih mirovnih posrednika - SAD, EU, UN i Rusija) i da se nada da su Palestinci voljni da to takođe učine".

Četvorka je 23. septembra, na dan kada je palestinski predsednik Mahmud Abas zvanično podneo zahtev za priznanje palestinske državnosti u UN-u, pokrenula inicijativu za povratak pregovaračkom stolu, na osnovu koje bi dve strane u roku od mesec dana trebalo da se sastanu i dogovore o planu i proceduri napretka.

U roku od tri meseca bilo je predviđeno da one predstave stavove o budućim granicama i bezbednosti. Palestinska strana je rekla da je te stavove već prenela četvorki, dok je Izrael drugačije intepretirao inicijativu, odnosno smatrao je da je stavove trebalo prezentirati tokom tri meseca intenzivnih razgovora kojih nije bilo.
XS
SM
MD
LG