Dostupni linkovi

Ministar zdravlja Hrvatske: Hitna izmjena zakona o umjetnoj oplodnji


Kako je najavio, ministar zdravlja Hrvatske Rajko Ostojić potvrdio da će do kraja siječnja u proceduru ići izmjene Zakona o medicinskoj oplodnji kojima se uvodi mogućnost zamrzavanja zametaka.

Hoće li to biti dva, tri ili više zametaka, reći će struka.

To je prva etapa zakonskih izmjena jer ćemo do ljeta predložiti i sustavno rješenje cijelog područja medicinski potpomognute oplodnje, objašnjava Ostojić.

U toj bi se drugoj fazi, kaže ministar, trebala riješiti i druga pitanja, kao što je doniranje te čuvanje jajnih stanica i spermija koje je i Milinovićev zakon dopuštao, no nije ih primijenio u praksi.

Svoju prvu sjednicu jučer je održalo novo nacionalno povjerenstvo za medicinski potpomognutu oplodnju koje je Ostojić imenovao nakon što je prošlog tjedna dužnosti razriješio staro povjerenstvo što ga je imenovao njegov prethodnik Darko Milinović.

Svjestan da dio postupaka medicinske opolodnje izaziva prijepore, Ostojić najavljuje da će idućih desetak dana imenovati i novo nacionalno bioetičko povjerenstvo koje će osim medicinskih razmotriti i svjetonazorske aspekte najavljenih zakonskih izmjena.

Za razliku od restriktivnih zakonskih rješenja HDZ-ove vlade koja su, kako je Ostojić isticao tijekom predizborne kampanje, vratila Hrvatsku u 19. stoljeće, on će zahtijevati da se poštuju standardi MPO-a, što ih definira europska udruga za humanu reprodukciju.
XS
SM
MD
LG