Dostupni linkovi

Lukšić: Evrointegracije najbolji izbor Crne Gore


Crnogorski premijer Igor Lukšić ocenio je da je integracija Crne Gore u Evropsku uniju i NATO najbolji način da se očuva njen državni okvir.

Savremena Crna Gora se "uhvatila u koštac sa evropskim i evroatlantskim integracionim procesima sa istom onom odlučnošću sa kojom su se naši preci borili za opstanak Crne Gore", napisao je Lukšić u tekstu, objavljenom u "Pobjedi".

Crnogorski premijer se založio za "jedinstvo i organizacionu samostalnost pravoslavne verske zajednice u Crnoj Gori, uz puni senzibilitet prema crnogorskom državnom, nacionalnom i kulturnom identitetu".

Lukšić je ocenio da je "crnogorski identitet gradjen i opstao u vremenima koja su često dovodila u pitanje i fizički opstanak Crnogoraca".

"Dobijali su Crnogorci bitke koje su mnogi unapred smatrali izgubljenim, nad višestruko jačima, svesni i vrednosti svoga društva i uloge koju nose u budućnost novih generacja. Neko bi očekivao da društvo koje prodje kroz takve procese bude izrazito nacionalno homogenizovano i zatvoreno", naveo je crnogorski premijer.

Nasuprot tome, dodao je on, crnogorsko društvo je utemeljeno na poštovaju različitosti i naglašavanju zajedničkog, na temeljima modernog, gradjanskog, društva.
XS
SM
MD
LG