Dostupni linkovi

Li Mjung Bak ponudio održavanje razgovora sa Kim Džong Unom



Južnokorejski predsjednik Li Mjung Bak ponudio je održavanje razgovora sa novim sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom. Šef južnokorejske države izrazio je volju da "otvori vrata" boljim odnosima sa Sjevernom Korejom i sa njihovim novim liderom, ali je upozorio na snažan odgovor u slučaju provokacija novog režima u Pjongjangu.

Li Mjung Bak, koji je prije četiri godine okončao pružanje bezuslovne pomoći Sjevernoj Koreji, istakao je da bi predstojeća godina mogla donijeti promijenu u prekograničnim odnosima i, možda napredak u oblasti nuklearnog programa Pjongjanga. "Situacija na Korejskom poluostrvu sada ulazi u novu prekretnicu.

Međutim, trebalo bi da bude nova šansa usljed promjene i nesigurnosti. Naš najveći cilj je mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu. Ostavljamo otvoren prostor za razne mogućnosti. Voljni smo da na Korejskom poluostrvu otvorimo vrata novoj eri, ukoliko Sjeverna Koreja iskaže iskrenost", rekao je Li Mjung Bak.

Lijevi komentari objavljeni su nakon što je Kim Džong Un postao novi vrhovni komandant sjevernokorejske vladajuće stranke, vojske i naroda. Sjeverna Koreja optužila je juče Mjung Baka da pokušava da izazove destabilizaciju jer su južnokorejske oružane snage stavljene pod stanje visoke pripravnosti nakon smrti Kim Džong Ila. Lis vladajuće sjevernokorejske stranke "Rodong Sinmun" navodi da Mjung Bak mora "kleknuti i izvinuti se".
XS
SM
MD
LG