Dostupni linkovi

Josipović: Zagovaraćemo evropski put BiH


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da će Hrvatska, kada postane zvanični član EU, uporno i lojalno zagovarati evropski put BiH.

Josipović je istakao da BiH ne treba da strahuje od getoizacije nakon hrvatskog pristupanja EU već da je to dobra vijest za sve zemlje regiona, posebno BiH.

"Granica između Hrvatske i BiH postaće spoljna granica EU i to najduža koju će dijeliti sa nekom zemljom. Mi ćemo napraviti sve da ta granica postane vrata EU za naše komšije, u svakom smislu", rekao je Josipović za "Dnevni avaz".

Govoreći o rješenju hrvatskog pitanja u BiH, Josipović je rekao da očekuje da Hrvati u BiH budu institucionalni ravnopravni, jer su konstitutivan narod, a ne manjina.

"Ravnopravnost naroda i građana je važna za svaki narod zbog BiH, njene stabilnosti i ravnoteže. Ali, i ovdje je rješenja moguće naći samo dogovorom u BiH i kroz njene institucije", smatra predsjednik Hrvatske.

Josipović isključuje mogućnost bilo kakvog novog sukoba na prostorima BiH i izražava uvjerenje da će političari dogovoriti okvir unutar kojeg će se svi podjednako dobro ili podjednako loše.
XS
SM
MD
LG