Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za zločine u "Silosu"


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam lica zbog sumnje da su od 1992. do 1996. godine počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na širem području grada Sarajeva i u opštini Hadžići.

Optužnica je podignuta protiv Mustafe Ðelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Navedena lica uhapsili su 22. novembra pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ jer su osumnjičena za učestvovanje u sistematskom udruženom zločinačkom poduhvatu i ratnim zločinima učinjenim od maja 1992. do januara 1996. godine, na širem području grada Sarajeva, uključujući opštinu Hadžići.

U optužnici Tužilaštva BiH navodi se da je u različitom vremenskom periodu, od jednog do 1 334 dana, u logoru "Silos" bilo protivpravno zatvoreno najmanje 500 civilnih lica srpske nacionalnosti, te najmanje 90 lica hrvatske nacionalnosti.

U prostorijama Osnovne škole "9. maj" u Pazariću bilo je protivpravno zatvoreno najmanje 140 lica srpske nacionalnosti, a u magacinima kasarne "Krupa" u Zoviku bilo je protivpravno zatvoreno najmanje 150 lica srpske i najmanje 30 lica hrvatske nacionalnosti.

Zarobljeni civili su bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažnog fizičkog ili duševnog bola ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda fizičkog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, kao i prisiljavanju na prinudni rad.
XS
SM
MD
LG