Dostupni linkovi

Vjekoslav Bevanda mandatar Vijeća ministara BiH


Vjekoslav Bevanda mandatar Vijeća ministara BiH


Marija Arnautović

Hrvatska demokratska zajednica BiH predložila je Vjekoslava Bevandu za mandatara Vijeća ministara BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol ove stranke Mišo Relota.

Prijedlog HDZ-a BiH već je stigao u Predsjedništvo i sada treba da prođe proceduru provjere (Agencije za istrage i zaštitu) SIPA i Centralne izborne komisije koja, kako to predviđa zakon. traje osam dana.

Vjekoslav Bevanda je bivši ministar finansija Federacije BiH. Za ministra je imenovan kao nestranački kadar, ali se kasnije priključio HDZ-u BiH. Prije toga je radio u bankarskom sektoru i važi za velikog stručnjaka u oblasti finansija.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara iodluku o tome dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na potvrđivanje. Predsjedavajući Vijeća ministara stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, u roku ne dužem od 30 dana od imenovanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u četvrtak u Sarajevu kako očekuje da bi novi mandatar Vijeća ministara BiH mogao biti potvrđen nakon što prethodno prođe sve potrebne procedure propisane zakonom, što bi se trebalo desiti nakon novogodišnjih praznika.

''Predsjedništvo je spremno onog trenutka kada dobijem potvrdu da je prošao potvrdu, prije svega CIK-a i SIPE, kandidat pristupit imenovanju mandatara. Ne očekujem da bi tu moglo biti problema, očekujem da bi to moglo biti odmah iza praznika'', rekao je Komšić.

Za sada je izvjesno da će u petak biti održane sjednice oba Doma Parlamentarne Skupštine BiH da bi bio usvojen budžet za 2011. godinu. To je potvrdio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić.

''I Zastupničkog doma i Doma naroda kako bi se usvojio budžet za ovu godinu, da bi se u narednu godinu moglo ići u prvi mah sa odlukama o privremenom finansiranju, a nakon toga usvojiti budžet za 2012. godinu'', rekao je Tihić.
XS
SM
MD
LG