Dostupni linkovi

Kina: Propusti zvaničnika uzrok železničke nesrećeGreška u dizajnu superbrzog voza i propusti koje su počinili zvaničnici izazvali su železnicku nesreću u Kini u julu, kad je poginulo 40 ljudi, a oko 200 povređeno, saopštile su danas kineske vlasti.

U dugo očekivanom izveštaju istražitelja navodi se da su 54 zvaničnika preduzela pogrešne korake uoči nesreće.

Ovi nalazii izazvali su talas nezadovoljstva uperen protiv zvaničnika koji su optuženi da su pokušali da zataškaju ozbiljnost i uzroke sudara vozova, koji se dogodio nedaleko od jugoistocnog kineskog grada Venžua.

Kineska Vlada je posle objavljivanja izveštaja kritikovala Ministarstvo železnice zbog nedovoljnih bezbednosnih standarda i lošeg reagovanja posle nesreće.

Tragedija se dogodila kada je jedan voz stao posle udara groma, nakon čega je na njega naleteo drugi superbrzi voz. Četiri vagona pala su sa nadvožnjaka.

Neki od 54 kritikovanih zvaničnika mogli bi da budu ozbiljno kažnjeni.

Medu izdvojenim zvaničnicima je bivši ministar železnice Liju Žijun, koji je otpušten pre nesreće, jer je bio optužen za korpuciju.

Posle nesreće, vlasti su privremeno obustavile nove projekte superbrzih vozova i ograničile njihovu brzinu.

Kina planira da postavi 16 000 kilometara brzih pruga do 2015. godine, što će biti najveća železnička mreža ove vrste u svetu.
XS
SM
MD
LG