Dostupni linkovi

Vaša pisma: Podrška Zemaljskom muzeju


Vaša pisma: Podrška Zemaljskom muzeju

Na mejl redakcije Slobodne Evrope stiglo je pismo i apel građana Sarajeva povodom zatvaranja jedne od najstarijih institucija Bosne i Hercegovine - Zemaljskog muzeja. Prenosimo vam ga u cijelosti:

Poštovani,
obraćam Vam se s molbom da podržite Zemaljski muzej BiH u Sarajevu kako bi mogao nastaviti tradiciju i rad duge 130 godina.

Muzej treba za godišnji budget 850.000 KM tj. ca. 425.000 eura. Taj novac ne dolazi muzeju što pokazuje neodgovornost entiteta, kantona i države.
Naravno da je svima poznata situacija u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina.

Pa ipak, Zemaljski muzej u Sarajevu predstavlja značajnu kulturnu i povijesnu ulogu narodima u BiH. Ova ustanova je pri tom jedna od najvažnijih kulturnih i povijesnih objekata zapadnog Balkana. Zato ne bismo smjeli dopustiti da Zemaljski muzej u Sarajevu postane žrtva neodgovornosti pojedinaca i grupa, inače odgovornih za njegovo financiranje.

Zato Vas molim da reagirate i date podršku ovom muzeju i njegovim radnicima, tako što ćete dići glas protiv njegova zatvaranja. Vaš glas zajedno s nama bi mogao natjerati odgovorne da odvoje potrebnu sumu novca za održavanje muzeja.

Učinimo sve kako bi Zemaljski muzej mogao nastaviti svoju tradiciju i rad i u 2012 godini. Ono lijepo u životu treba da opstane!

Zahvaljujem se unaprijed.

Srdačan pozdrav i Sretna Nova 2012 godina,

Zabrinuti građani
XS
SM
MD
LG