Dostupni linkovi

Štiglic: Naredna godina biće goraAmerički ekonomista, nobelovac Džozef Štiglic (Joseph Stiglitz) ocenio je da će 2012. godina biti gora od ove i da bi to mogla biti poslednja godina evra.

„Najbolja stvar vezana uz 2011. je ta što će se verojatno pokazati boljom od 2012. godine“, ističe Štiglic dodajući da su kolaps političkog odlučivanja u SAD i ekonomska kriza u Evropi "mačji kašalj" za ono što bi se moglo dogoditi naredne godine, ponajpre zbog nesposobnosti političara da preduzmu prave poteze, umesto da veštački održavaju status kvo.

"Dan konačne naplate - kada će se evro raspasti ili će Evropa preduzeti odlučne poteze koji će evru obezbediti normalno funkcionisanje mogao bi doći već 2012. godine. Međutim, evropski politički lideri verovatno će učiniti sve što je u njihovoj moći da taj dan odlože. Evropa će nastaviti da pati, a s njom i celi svet", prognozira Štiglic u analizi za "Gulf tajms".

Američki ekonomista smatra da se evro "iznad površine" drži još samo zahvaljujući potezima Evropske centralne banke koja, iako to sama nikad neće priznati, efektivno finansira zadužene države.

"Evropske vođe konstantno tvrde da su posvećeni spašavanju evra, ali uporno rade sve kako do toga ne bi došlo. I sami su shvatili da mere štednje znače usporen rast i verovatnu recesiju. Svesni su da zadužene zemlje bez rasta neće moći da otplate dugove. Međutim, nisu učinili ništa da bi promovisali rast, već su zapeli u spirali koja vodi ka propasti", napominje Štiglic.

On smatra da Evropu i dogodine čeka isti scenario - mere štednje, slabe ekonomije, nezaposlenost i rast deficita, jer političari u vidu imaju samo privremeno saniranje problema.

"Crne dane" predviđa i za SAD, ističući da plan oporavka utemeljen na povećanom izvozu neće "upaliti", upravo zbog problema u Evropi.

Štiglic smatra da će SAD prave posledice mera štednje osetiti upravo dogodine. "Politička prepucavanja u predizbornoj godini, začinjena dobrim starim republikanskim inatom, mogla bi rezultirati potpunim ukidanjem poreskih olakšica na plate, što će milioni američkih domaćinstava osetiti na svom budžetu", objasnio je Štiglic.

"Nadam se da se varam i da će naredna godina pokazati da je moj pesimizam bio preteran. Medutim, realni faktori sugerišu da bi to mogla biti poslednja godina evra - simbola pedesetogodišnjeg procesa evropske integracije. U tom slučaju, 2012. neće biti godina okončanja krize, već početak nove i još strašnije faze najveće ekonomske katastrofe koju je svet vidio", zaključuje Štiglic.
XS
SM
MD
LG