Dostupni linkovi

Zatražen pritvor za osumnjičenu za zločne u Trusini


Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Rasemi Handanović zvanoj Zolja, koja se sumnjiči za zločine počinjene u Trusini 1993. godine, dok je Odbrana predložila da se osumnjičenoj izreknu mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Handanović odredi pritvor jer smatra kako postoji mogućnost da osumnjičena utiče na svjedoke, kontaktira saizvršioce i napusti teritoriju BiH.

Odbrana osumnjičene Handanović je predložilo Vijeću Suda BiH da umjesto pritvora, osumnjičenoj budu izreknute mjere zabrane sastajanja i kontakta sa određenim svjedocima i oduzimanje putnih isprava.

"Da sam obavještena ili pozvana na ovaj Sud došla bih samovoljno. Nisam znala da sam Sudu potrebna", kazala je Handanović, dodavši kako nema namjeru bježati.

Sud BiH će odluku o prijedlogu za određivanje pritvora donijeti naknadno.

Handanović, bivšu pripadnicu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), Državno tužilaštvo sumnjiči za učešće u napadu na selo Trusina, koji se dogodio 16. aprila 1993. godine.

U napadu je, smatra Tužilaštvo BiH, ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali, te je ranjeno više osoba, među kojima je bilo dvoje djece.

Tužilaštvo BiH smatra da je osumnjičena Handanović lično sudjelovala u strijeljanju tri vojnika koji su se predali i tri civila.

Handanović je 27. decembra ove godine, izručena pravosuđu BiH iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
XS
SM
MD
LG