Dostupni linkovi

Povećan broj prelazaka sa obe strane na Kosovu



Predstavnici policije i Carine Kosova izjavili su danas da je povećan broj prelazaka sa jedne na drugu stranu granice i pored visokih iznosa za osiguranje vozila koja prelaze iz Kosova u Srbiju i obratno.

Zvaničnici Granične policije Kosova na prelazu Merdare kažu da je posle jučerašnjeg zastoja danas normalizovan saobraćaj na tom prelazu.

Portpartol Carine Kosova Adriatik Staviljeci rekao je da podaci sa prelaza govore o većem broju ulazaka na Kosovo, ali da nema većeg prometa komercijalne robe.

"Što se tiče carinskih pitanja koja se odnose na sporazum o slobodi kretanja, nismo primetili promene kretanja komercijalne robe. Njihov promet je normalan, odnosno sličan kao i do sada. Ali smo primetili da se veći broj građana kreće u oba pravca", kazao je Staviljeci.

Najveći problem u ostvarivanju sporazuma prema rečima građana, ali i preduzetnika sa obe strane prelaza, su visoki iznosi osiguranja koji se plaćaju prilikom ulaska na Kosovo odnosno u Srbiju.

Zamenica premijera Kosova Edita Tahiri, koja predvodi kosovsku delegaciju u pregovorima Prištine i Beograda, kaže kako su te tarife privremene, dok se ne postigne neki sporazum o njihovom iznosu ili o međusobnom priznavanju osiguranja.
XS
SM
MD
LG