Dostupni linkovi

Primjena sporazuma o slobodi kretanja između Kosova i Srbije


Danas se počinje primjenjivati sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, postignut na pregovorima u Bruxellesu. Prema njemu, građani Kosova mogu ulaziti u Srbiju s osobnim iskaznicama koje su im izdale vlasti u Prištini.

Problema s ulaskom u Srbiju ne bi trebali imati ni vlasnici vozila s oznakom Republika Kosovo.

Njima će se na graničnim prijelazima izdavati probne pločice po cijeni od tri tisuće dinara uz naplatu osiguranja od 500 dinara po danu provedenom u Srbiji.

Taj dogovor za sada ne vrijedi za granične prijelaze Jarinje i Brnjak, koje još blokiraju lokalni Srbi sa sjevera Kosova.

Kosovski mediji, pozivajući se na Administrativno vijeće kosovskog osiguravajućeg ureda, navode kako će se na graničnim prijelazima prema Kosovu od danas naplaćivati osiguranje u iznosu od 60 eura za vozila iz Srbije, a osiguranje će vrijediti 15 dana.

Na odluku o naplaćivanju osiguranja za vozila koja prelaze granicu između Srbije i Kosova reagirali su Albanci iz Preševske doline s juga Srbije (općine Preševo, Bujanovac i Medveđe) koji smatraju da je za njih naplata osiguranja za vozila nepodnošljiva zbog svakodnevnog odlaska na Kosovo i natrag.
XS
SM
MD
LG