Dostupni linkovi

Bitola: Hrvatski konzul udario autom pješaka i pobjegao


Makedonska policija podnijela je dvije krivične prijave protiv počasnog hrvatskog konzula u Bitoli Branka Maretića (59) koji je vozilom s diplomatskim pločicama naletio na pješaka, a zatim pobjegao s mjesta nesreće, objavio je makedonski list Dnevnik na svojoj internetskoj stranici.

Nesreća se dogodila prije nekoliko dana kada je Maretić pod neutvrđenim okolnostima "Opelom Corsom" udario 21-godišnjeg mladića iz Prilepa, koji je u tom trenutku prelazio ulicu. Ne navodi se je li mladić udaren na pješačkom prijelazu.

Mladić je s teškim ozljedama prevezen u Klinički centar u Bitoli, piše Dnevnik.

Portparol policijske uprave u Bitoli Đoko Strezovski izjavio je da je Maretić u izjavi policiji priznao da je naletio na mladića, ali je opovrgao da je pobjegao s mjesta nesreće.

Bitolska policija podnijela je krivične prijave protiv hrvatskog konzula za dva teška krivična djela - protiv sigurnosti u prometu i za nepružanje pomoći ozlijeđenoj osobi u prometnoj nesreći.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova upoznato je s ovim incidentom i tokom naredne sedmice dobit će očitovanje makedonskih vlasti o tom slučaju, rečeno je Hini. Maretića kao počasnog konzula ne štiti diplomatski imunitet i u ovakvim slučajevima odgovara po makedonskom zakonu.
XS
SM
MD
LG