Dostupni linkovi

Egipćani ponovo na ulicama


Stotine demonstranata se okupilo na trgu Tahrir u centru Kaira gde su danas zakazane demonstracije protiv vojne uprave, nakon što su vojnici tokom prošlonedeljnih protesta prebili nekoliko žena.

Aktivisti i političke organizacije pozvali su na demonstracije nakon višednevnih sukoba sa vojskom tokom kojih je ubijeno najmanje 17 civila a jedna žena je hospitalizovana nakon divljačkog prebijanja.

Pobornici vojnog vrha koje je Vrhovni vojni savet postavio na ključna mesta u vladi, zakazali su za danas kontramiting u predgrađu Abasija, nekoliko kilometara udaljenom od trga Tahir.

Egipat ostaje podeljena zemlja u kojoj besne sukobi vojske i demonstranata koji zahtevaju civilnu vladu još od svrgavanja bivšeg predsednika Hosni Mubaraka. U sukobima prošlog meseca stradalo je preko 60 civila, prenela je Agencija Frans pres.

Rezultati drugog kruga glasanja za donji dom parlamenta u Egiptu još nisu poznati.

Partija slobode i pravde(Muslimansko braća) do sada je osvojila najviše glasova ali iako zahtevaju prenos vlasti sa vojnih na civilne strukture pre dogovorenog roka juna 2012. nije podržala današnji protest.

Posle obaranja Mubaraka u februaru ove godine u Egiptu su sve glasniji zahtevi za povratak islamskim fundamentalističkim korenima.
XS
SM
MD
LG