Dostupni linkovi

Vekarić i Đikić o nedolasku zvaničnika na sahranu


Vatroslav Vekarić: Nedolazak delegacije Srbije greška

Član Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije i bivši diplomata, Vatroslav Vekarić u izjavi za RSE kaže da se nada da će Srbiju na sahrani Vaclava Havela predstavljati ambasador.

„Mislim da bi odsustvo zvaničnog predstavnika Srbije bila greška. Vaclav Havel je, bez obzira na to što mu se u Srbiji zamera, istorijska ličnost i veliki političar koji je obeležio jednu epohu. Mislim da zemlja koja teži da bude sastavni deo porodice evropskih naroda ne bi smela olako da pređe preko jednog ovakvog događaja. Ja još uvek mislim da će bar ambasador u Pragu predstavljati Srbiju na sahrani. U Generalnoj skupštini se izražavalo saučešće za severnokorejskog diktatora i tu se, takođe, Srbija nije pridružila zemljama EU u njihovom načinu reagovanja, odnosno, odbijanju da se izrazi saučešće. To sve ukazuje da ne postoji spremnost da se prihvate neki uzusi, odnosno pravila i vrednosti koje su vrednosti EU“, zaključuje Vekarić.

Đikić: Nedopustiv potez zvaničnog Sarajeva

Nedolazak zvaničnika BiH na sahranu Vaclava Havela, koja je istovremeno okupila najviše svjetske dužnosnike, bivše bh. diplomate ocjenjuju nedopustivim.

Dugogodišnji diplomata Ibrahim Đikić u izjavi za RSE kaže kako ne vidi nikakvog razloga za takav propust

"Ne vidim nikakvog razloga da se ne oda priznanje čovjeku, jednoj od najuglednijih ličnosti Evrope u borbi za poštovanje ljudskih prava, u borbi za demokratski razvoj ne samo Češke nego i čitave Evrope", kaže Đikić.

Ovaj diplomata podsjeća da BiH šalje delegacije 'na sva moguća dešavanja po svijetu', a istovemeno:

"Havel, izgleda, po bh. mjerilima nije zaslužio da mu se kaže:’Svaka ti čast!’ Ili: Laka ti češka zemlja!’“, kaže Đikić.
XS
SM
MD
LG