Dostupni linkovi

Tadić se sastaje sa Srbima iz regiona


Sednica Saveta za odnose sa Srbima u regionu biće održana danas u Beogradu, a na dnevnom redu su pitanja koja se odnose na položaja Srba, očuvanje njihovog nacionalnog identiteta i unapređenje dobrosusedske saradnje.

Sednicu je sazvao predsednik Srbije Boris Tadić, u svojstvu predsednika Saveta, a prvi put će, između ostalih, prisustvovati, kako pišu mediji, i "istaknuti Srbi" koji zauzimaju pozicije u vlastima zemalja iz okruženja.

Kako je Tanjugu potvrđeno u kabinetu predsednika, sednici će prisustvovati predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske Milorad Pupovac i predsednik Socijalističke narodne partije iz Crne Gore Srđan Milić.

Sednice Saveta za odnose sa Srbima u regionu održavaju se redovno već nekoliko godina, a učestvuju vodeće ličnosti iz političkih organizacija, kulturnih ustanova i nevladinog sektora.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković je uoči sastanka izjavio Tanjugu da je Srbija "kao najveća i najmnogoljudnija zemlja regiona", svesna svoje odgovornosti za stabilnost i evropsku budućnost ovog dela Balkana i zato se trudi da "bude glavni promoter politike dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje."

U isto vreme, kako je kazao Srećković, "Srbija ima ustavnu i istorijsku obavezu da Srbe podrži u ostvarivanju njihovih prava, koja su definisana ustaljenom evropskom praksom."
XS
SM
MD
LG