Dostupni linkovi

De Marnjak: Barikade moraju biti uklonjene što prije


Šef Euleksa na Kosovu Gzavije de Marnjak izjavio je da je veoma važno da sve barikade na sjeveru Kosova budu uklonjene što prije i da za sve bude obezbijeđen permanentan i bezuslovan pristup, uključujući Euleks i druge međunarodne organizacije.

"Ponovno uspostavljanje slobode kretanja je apsolutni preduslov za vladavinu prava širom Kosova", rekao je De Marnjak za beogradske "Večernje novosti".

Na konstataciju da žitelji ovog dijela pokrajine ne podržavaju Euleks, jer smatraju da se stavio na stranu kosovskih institucija, De Marnjak je istakao da Euleks ispunjava svoj mandat, koji je podržan od svih 27 država članica Evropske unije.

De Marnjak je naveo da "Euleksovi i kosovski tužioci" trenutno vode dvije istrage u vezi sa ubistvom pripadnika Kosovske policijske službe i paljenjem prelaza na Jarinju.

"Osim toga, postoji veliki broj istraga na policijskom nivou. Naša generalna politika je da ne komentarišemo istrage koje vodimo, posebno ne dokaze koji su prikupljeni, a razlog je zaštita same istrage. Međutim, fer je reći da će Kfor i Euleks nastaviti blisko da sarađuju", rekao je De Marnjak.
XS
SM
MD
LG