Dostupni linkovi

Serija snažnih zemljotresa potresla novozelandski Krajstčerč


Serija snažnih zemljotresa pogodila je danas novozelandski grad Krajstčerč i natjerala mještane u paničan bijeg na ulice, deset mjeseci nakon što je u potresu u ovom gradu poginulo skoro 200 ljudi.

Policija Krajstčerča saopštila je da nema izvještaja o žrtvama ili većoj šteti, a jedna osoba je povrijeđena u šoping centru i prebačena u bolnicu.

Prvi zemljotres imao je snagu 5,8 stepeni po Rihteru, a epicentar je bio 12 kilometara sjeveroistočno od grada, na dubini od osam kilometara, saopštila je novozelandska civilna odbrana. Uslijedila je serija snažnih naknadnih udara, od kojih je jedan imao 5,3 stepeni, ali nije objavljeno upozorenje na cunami.

Potresi su se dogodili u vrijeme kada su građani bili u kupovini uoči katoličkog Božića, a poslije zemljotresa mnogi mještani odlučili su da napuste grad, zbog čega su se stvorile gužve na putevima.

Krajstčerč, najveći grad na novozelandskom Južnom ostrvu, još se oporavlja od zemljotresa snage 6,3 stepeni u kojem je u februaru poginulo 182 ljudi i nastala šteta od 15,5 milijardi dolara. Snažan, ali manje destruktivan potres pogodio je isti grad u septembru.
XS
SM
MD
LG