Dostupni linkovi

File: Brisel nikada nije uslovljavao Podgoricu


Brisel nikada nije uslovljavao Podgoricu hapšenjima, a posebno nije slao spiskove ko treba da bude uhapšen, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

File je Televiziji Crne Gore rekao da se od nadležnih jedino očekuje da započete istrage budu završene.

"Poruka Brisela nikada nije bila - hapsite! Niti to kažemo, niti ćemo reći hapsite te i te ljude. To nije naše. Uprkos tome što ćemo tijesno sarađivati u cijelom procesu, pregovaranje je u vašim rukama", pojasnio je File.

On je naveo da je jasno da su korupcija i organizovani kriminal problem u Crnoj Gori.

"Postavili ste zakonski temelj i jačate institucije kako bi se tome suprotstavili. Mi sada želimo rezultate, a oni ne treba da se zasnivaju na onome što vam govori Brisel, nego na radu policije, sudova i tužilaštva", rekao je File.

Prema njegovim riječima, konkretan rezultat za Evropsku komisiju jeste da se, kada se otvori određena istraga, proces vodi nezavisno, sve do suda, i ako ima dovoljno dokaza protiv neke osobe - da ona odgovara za kriminalno djelo koje je počinila.

File je naglasio da tu ne smije biti nedodirljivih.

"Ako postoje dokazi čak i protiv političara, sadašnjih ili bivših, ili protiv običnog građanina, svako od njih mora da odgovara pred zakonom. To je ono što Brisel očekuje - da vidi da se Crna Gora korupciji i organizovanom kriminalu suprotstavila ozbiljno", poručio je File.
XS
SM
MD
LG