Dostupni linkovi

Slučaj 'Sejdić-Finci': Parlamentarna komisija će raditi do marta


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras Izvještaj o radu Privremene zajedničke komisije oba doma za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine".

Poslanici su usvojili zaključke koje je komisija predložila domovima, a u kojima se navodi da Privremena komisija u dosadašnjem radu nije postigla takav stepen saglasnosti koji je potreban za predlaganje amandmana na Ustav BiH, te da smatra da treba nastaviti raditi na pronalaženju rješenja potrebnih za provođenje presude, u skladu sa sugestijama i odlukama domova Parlamentarne skupštine BiH.

Usvojen je i zaključak koji su predložili poslanici Saša Magazinović i Božo Ljubić da se rad Privremene zajedničke komisije okonča najkasnije do 12. marta, te da se o rezultatima rada obavijesti PSBiH.

Zadatak zajedničke komisije je da, u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH, te prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.
XS
SM
MD
LG