Dostupni linkovi

Pentagon: prijenos vlasti u Sjevernoj Koreji zasad bez problemaSvi znaci iz Sjeverne Koreje ukazuju da prijelaz vlasti na sina Kim Jong Ila protiče glatko, bez neobičnih pokreta vojnih snaga ili njihovog gomilanja oko jako utvrđene južne granice, rekli su u četvrtak dužnosnici SAD-a i Južne Koreje.

Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane Yoon Won-Sik je rekao da vojska Sjeverna Koreja ne izvodi neke posebne pokrete, te da vojska Južne Koreje radi normalno.

U međuvremenu je sjevernokorejski propagandni stroj angažiran na širenju tvrdnji kako je smrt Kim Jong Ila izazvala niz spektakularnih prirodnih pojava, stvarajući tajanstveni sjaj na vrhu svete planine Paektu, glasno pucanje leda na jezeru i nadahnula ždrala da kruži oko statue oca nacije kim Il Sunga u na brdu Tonghung, prije no što je sletio na stablo i spustio glavu u žalosti. Sjevernokorejski mediji stalno izvješćuju o dramatičnim prizorima žalosti nakon smrti Kima, za koji Pjongjang kaže da se dogodila u subotu nakon što je pretrpio teški srčani udar dok je bio u vlaku.

Iza scene, južnokorejska obavještajna izvješća sugeriraju da Sjeverna Koreja konsolidira vlast iza Kimovog neiskusnog sina Kim Jong Una. No, zabrinutost oko moguće nestabilnost u zemlji s 1,2 milijuna vojnika, balističkim projektilima i uznapredovalim programom razvoja nuklearnog oružja, ostaje visoka u cijeloj regiji.

Kim Jong Il vladao je zemljom 17 godina nakon što je nasljedio vlast od svog oca Kim Il Sunga, koji je umro 1994. Kim Jong Un, koji je ušao u vidokrug javnosti tek prošle godine, i dalje je tajna za većinu svijeta.
XS
SM
MD
LG