Dostupni linkovi

Jeremić: Nema promene politike prema Kosovu



Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da se politika Vlade Srbije prema Kosovu neće promeniti nakon odluke Evropskog saveta 9. decembra i dodao da evropski proces treba da ostane opredeljenje i sadašnjih i budućih
vlasti.

Jeremić je na skupu "Srbija i EU - Quo Vadis" u Aeroklubu rekao da nije bilo moguće ostvariti status kandidata jer je od Srbije eksplicitno traženo da odustane od Rezolucije 1244 kada se radi o regionalnom predstavljanju Prištine.
"Srbija nema nameru da na bilo koji način guši učešće i glas Prištine na regionalnim forumima. Ali, druga strana insistirala je da to ne bude pitanje učešća već članstva, a mi na to ne možemo da pristanemo", rekao je on.

Jeremić je kazao i da u Savetu bezbednosti UN postoji veliki otpor za usvajanje rezolucije koju je inicirala Srbija, o uspostavljanju međunarodnog mehanizma za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu o čemu će biti reči na današnjim konsultacijama u Njujorku.

"Otpor uspostavljanju pune transparentnosti kada je reč o istrazi o trgovini ljudskim organima predstavlja čin moralne abdikacije pred okorelim kriminalcima i ratnim zločincima", poručio je Jeremić.
XS
SM
MD
LG