Dostupni linkovi

Konstituisana nova DumaDonji dom ruskog parlamenta, Duma, danas je na konstitutivnoj sednici za predsednika tog tela izabrala Sergeja Nariškina, kandidata vladajuće Jedinstvene Rusije (JR).

Nariškin je do sada bio na funkciji šefa administracije šefa države.

Nariškin je, istupajući pred poslanicima, rekao da će Duma od sada biti "mesto za najozbiljnije i konkretne diskusije".

Njegov prethodnik Boris Grizlov je ranije izjavio da Duma "nije mesto za političke rasprave".

Jedinstvena Rusija je u prethodnom sazivu Dume imala dvotrećinsku većinu, ali ju je na ovim izborima izgubila, osvojivši oko 49 odsto glasova, ali ipak apsolutnu većinu od 238 mesta od ukupno 450.

Komunistička partija osvojila je 92 mesta, Pravedna Rusija 64, a Liberalno demokratska partija Rusije (LDPR) 56 mandata.

Duma je izabrala dva prva potpredsednika - Aleksandra Žukova iz JR, koji je do sada bio potpredsednik vlade, i Ivana Meljnikova iz Komunističke partije Rusije.

U ovom sastavu Dume našla su se poznata imena iz oblasti sporta i kulture.

Poslaničke fotelje zauzeli su teniser Marat Safin, gimnastičarka Alina Kabajeva, za koju mediji u Rusiji tvrde da je u vezi s premijerom Vladimirom Putinom, bivši svetski šampion u šahu Anatolij Karpov, bokser Nikolaj Valujev, svi iz Jedinstvene Rusije.

Među poslanicima su i Irina Rodnjina, nekadašnja šampionka u umetničkom klizanju, i bivši višestruki olimpijski i svetski šampion u rvanju Aleksandar Karelin, kao i kosmonaut Valentina Tereškova.
XS
SM
MD
LG