Dostupni linkovi

Otkrivene dvije planete veličine Zemlje


Astronomi koji rade na NASA-inom teleskopu Kepler objavili su jučer da su otkrili prve planete veličine Zemlje koji kruže oko zvijezde slične našem Suncu

Tim američkih znanstvenika smatra da su u davnoj prošlosti ovi svjetovi mogli podržavati život, a jedan od njih mogao je imati uvjete vrlo slične onima koji vladaju na našem planetu.

U izviješću, koje je predstavljeno u časopisu Nature, otkriće je opisano kao najvažnije u povijesti istraživanja egzoplaneta.

Voditelj studije dr. Francois Fressin, iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku u Cambridgeu u SAD-u kaže da je ovaj uspjeh početak nove ere otkrivanja mnogih planeta nalik na Zemlju.

Oba planeta sada su previše vruća da bi podržavali život. Međutim, dr. Fressin vjeruje da su svojevremeno bili udaljeniji od matične zvijezde i dovoljno hladni da je na njihovoj površini mogla postojati voda u tekućem stanju što je nužan preduvjet za razvoj života.

'Znamo da su ti planeti mogli preseliti bliže svome suncu', rekao je Fressin i dodao: 'Jedan od njih, onaj veći, mogao je u prošlosti biti Zemljin blizanac. Iste je veličine, a u davnini je mogao imati i iste temperature.'

Jedan od planeta, nazvan Kepler 20f, ima gotovo iste dimenzije kao Zemlja. Kepler 20e je malo manji – ima polumjer 0,87 polumjera našeg planeta i kreće se na manjoj udaljenosti od matične zvijezde.

'Sa svakim novim otkrićem sve smo bliže 'svetom gralu' – pronalasku zemljolikih planeta koji kruže oko zvijezda nalik Suncu', rekao je američki astronom.
XS
SM
MD
LG