Dostupni linkovi

Evropska asocijacija javnih servisa podržala BHRT


Predsjednik Evropske asocijacije javnih servisa jugoistočne Evrope Josip Popovac uputio je pismo podrške Radio televiziji BiH (BHRT), u kojem izražava zabrinutost posljednjim događajima vezanim za budućnost Javnog RTV servisa BiH te ističe važnost postojanja stabilnog, javnog i neovisnog medija posebno na prostorima jugoistočne Evrope.

Pismo je pristiglo nakon nedavnih izjava zvaničnika RS-a, posebno predsjednika i premijera RS-a Milorada Dodika i Aleksandra Džombića, o potrebi ukidanje BHRT-a, pozivanja na neplaćanje RTV takse, iznošenja netačnih i iskrivljeno interpretiranih podataka o naplati i raspodjeli novca od RTV takse, najave jednostranog interveniranja u postojećim zakonskim propisima o javnim emiterima u BiH, navodi se u saopćenju Pressa BHRT-a.

U pismu se naglašava da pozivanje na nepoštivanje zakonskih odredbi, pogotovo od političara, ne može biti dobar primjer stvaranja savremenog evropskog društva.

Težnja javnosti, političara i medijskih profesionalaca ne bi trebala biti usmjerena na rušenje, već na stvaranje javne radio-televizije, nezavisne od političkih opcija, usmjerene na pružanje nezavisnog i kvalitetnog programa svim pojedincima, kao i cjelokupnom društvu.

Preduvjet takvog razvoja javnih servisa je zakonski okvir, kao i nezavisno i dostatno finansiranje.

Predsjednik Evropske asocijacije javnih servisa JIE Josip Pupovac je izrazio nadu da će procesi rušenja javnog radio-televizijskog servisa u Bosni i Hercegovini biti zaustavljeni i prevladani konstruktivnim razgovorom o njegovoj budućnosti, kaže se u pismu koje prenosi Pres-služba BHRT-a.
XS
SM
MD
LG