Dostupni linkovi

Teheran prihvatio posetu stručnjaka IAEA


Teheran je prihvatio ranije odbijenu ponudu zvaničnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posete Iran, izjavile su zapadne diplomate.

Četvoro neimenovanih diplomata reklo je juče za agenciju AP da iranske vlasti nisu precizirale da li će zvaničnici IAEA moći da provere sumnje da se u Iranu tajno radi na proizvodnji nuklearnog oružja, a da je to ova agencija tražila kao jedan od glavnih uslova za posetu.

Jedan izvor je naveo da bi misija IAEA u Teheran mogla da otputuje krajem januara, ali samo pod uslovom da Iran pristane na saradnju po ovom pitanju.

Iran je pod sve većim pritiskom medjunarodne zajednice zbog sumnji da tajno nastoji da se domogne nuklearne bombe i pod sankcijama je UN jer odbija da obustavi obogaćivanje uranijuma, od kog može da se proizvede i nuklearno gorivo i materijal za izradu nuklearnih bojevih glava.

Teheran tvrdi da obogaćuje uranijum samo za potrebe atomske centrale i naučna istraživanja.

Istovremeno, jedan, takođe neimenovani, zvaničnik rekao je za američku agenciju da Iran sastavlja spisak naučnika uključenih u njegov nuklearni program koji neće biti dostupni za razgovor sa stručnjacima iz IAEA.
XS
SM
MD
LG