Dostupni linkovi

Kina odana Sjevernoj Koreji



Kineski predsjednik Hu Jintao posjetio je sjevernokorejsko veleposlanstvo u Pekingu kako bi izrazio sućut zbog smrti čelnika Kim Jong Ila. Na taj je način dao potporu Pekinga u situaciji u kojoj ta zemlja doživljava nesigurnu tranziciju vlasti.

Njegov posjet je uslijedio nakon poruke koju je uputilo kinesko vodstvo da Peking daje potporu izoliranoj Sjevernoj Koreji i izražava povjerenje u Kim Jong Una, Kim Jong Ilova mladog i malo poznatog nasljednika.

Osiromašena i na udaru međunarodnih sankcija zbog poduzimanja niza nuklearnih i raketnih pokusa od 2006., Sjeverna Koreja sve se više okretala Pekingu kako bi joj pomogao ispuniti prazninu zbog izostanka pomoći iz SAD-a i Južne Koreje.

Američka administracija je pak pozvala na miran i stabilan prijenos vlasti u Sjevernoj Koreji te zatražila od Pjongjanga da poštuje svoje međunarodne obveze vezane uz nuklearna pitanja, nakon smrti svog čelnika Kim Jong-Ila.

Dijelimo zajednički interes za mirnu i stabilnu tranziciju u Sjevernoj Koreji, jednako kao i za osiguranje regionalnog mira i stabilnosti, rekla je državna tajnica Hillary Clinton u State Departmentu.

State Department je kasnije objavio kako SAD još uvijek smatra Sjevernu Koreju odgovornom prema obvezama koje je preuzela u šestostranim pregovorima.


XS
SM
MD
LG