Dostupni linkovi

Kleg upozorio bankare zbog neodgovornog delenja bonusa



Zamenik britanskog premijera Nik Kleg ponovo je danas upozorio banke koje su dobile pomoć od države da paze pred sezonu delenja bonusa, naglasivši da je vlada rešena da spreči "neodgovorna plaćanja".

"Razumem bes javnosti zbog bonusa koji se i dalje bankarima dele šakom i kapom, posebno u bankama koje su poreski obveznici spašavali" tokom finansijske krize, rekao je šef Liberalnih demokrata u govoru u jednoj fondaciji u Londonu.

On je kazao da je uticaj teškoća bankarskog sektora na privredu i društvo danas još jasniji, i da bes javnosti prema bankama nije splasao kao i da vlada nema nameru da popusti po pitanju bonusa.

Kao rezultet pomoći bankama u teškoćama, što je koštalo britanske poreske obveznike 66 milijardi funti (102,5 milijardi dolara) država je vlasnik 83 odsto banke RBS i 40 odsto banke Lojds.

Nik Kleg je početkom decembra najavio da će idućeg meseca takođe dati nove predloge da se spreči "neopravdano ponašanje" kada je reč o nadoknadama direktorima velikih firmi.

Prema nedavno objavljenoj studiji plate rukovodilaca velikih kompanija ogromno su porasle poslednjih 30 godina u Britaniji.
XS
SM
MD
LG