Dostupni linkovi

Reakcije iz sveta na vest o smrti Kim Džong Ila


Reakcije iz sveta na vest o smrti Kim Džong Ila

Svetske vlade dočekale su vest o smrti severnokorejskog lidera Kim Džong-Ila kao događaj koji bi mogao da destabilizuje region zbog prenosa vlasti na Kimovog sina, ali i kao priliku za novi diplomatski početak Severne Koreje.

Rusija, koja je jedna od malobrojnih zemalja koje imaju diplomatske i ekonomske odnose sa Severnom Korejom, uputila je saučešće zbog Kimove smrti.

U Kini, najvećem savezniku Severne Koreje, portparol ministarstva spoljnih poslova Ma Džaosu nazvao je Kima "velikim liderom" i rekao da Kina veruje da će stanovnici Severne Koreje "svoju veliku tugu pretvoriti u snagu, ujediniti se kao jedan i nastaviti da rade na ciljevima severnokorejskog socijalizma".

Evropska unija "pažljivo" prati situaciju u Severnoj Koreji posle smrti njenog lidera, kazao je portparol šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg uputio je izraze saučešća, ali i dodao da bi Kimova smrt "mogla da bude tačka preokreta za Severnu Koreju".

Vest o smrti severnokorejskog lidera uzdrmala je i finansijska tržišta u Aziji, nagoveštavajući dalju nestabilnost na podeljenom korejskom poluostrvu.
XS
SM
MD
LG