Dostupni linkovi

Svetska reagovanja na smrt Kim Džong-IlaSvetske vlade dočekale su vest o smrti severnokorejskog lidera Kim Džong-Ila kao događaj koji bi mogao da destabilizuje region zbog prenosa vlasti na Kimovog sina, ali i kao priliku za novi diplomatski početak Severne Koreje.

Rusija, koja je jedna od malobrojnih zemalja koje imaju diplomatske i ekonomske odnose sa Severnom Korejom, uputila je saučešće zbog Kimove smrti.

SAD su na smrt severnokorejskog lidera reagovale saopštenjem da "budno" prate situaciju i istakle da se Vašington zalaže za "stabilnost" na korejskom poluostrvu.

U Kini, najvećem savezniku Severne Koreje, portparol ministarstva spoljnih poslova Ma Džaosu nazvao je Kima "velikim liderom" i rekao da Kina veruje da će stanovnici Severne Koreje "svoju veliku tugu pretvoriti u snagu, ujediniti se kao jedan i nastaviti da rade na ciljevima severnokorejskog socijalizma".

Evropska unija "pažljivo" prati situaciju u Severnoj Koreji posle smrti njenog lidera, kazao je portparol šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg uputio je izraze saučešća, ali i dodao da bi Kimova smrt "mogla da bude tačka preokreta za Severnu Koreju".

Vest o smrti severnokorejskog lidera uzdrmala je i finansijska tržišta u Aziji, nagoveštavajući dalju nestabilnost na podeljenom korejskom poluostrvu.

U Južnoj Koreji, vojska je stavljena u stanje pripravnosti, a vlada je najavila hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Odnosi između dve Koreje su zategnuti od primirja potpisanog posle Korejskog rata (1950-1953).
XS
SM
MD
LG