Dostupni linkovi

Rijaset IZ u BiH: Predlog da se Dodik proglasi personom non grata


Rijaset Islamske zajednice (IZ) u BiH predložiće ambasadama muslimanskih zemalja da uskrate gostoprimstvo predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i proglase ga personom non grata, saopštio je u nedelju Rijaset IZ u BiH.

Kako se navodi u saopštenju, Dodik u kontinuitetu na račun muslimana upućuje šovinističke, rasističke i izjave koje podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice.

Predsedavajuća Komisije za ljudska prava i etiku Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević je ocenila da saopštenje Rijaseta predstavlja zastrašujući govor mržnje, što je razlog da se svi u BiH duboko zabrinu.

U saopštenju Rijaseta se navodi da "nije retkost da Dodik Bošnjake tretira kao bosanske muslimane ili samo muslimane, što predstavlja drsko negiranje njihovog nacionalnog identiteta, a odricanje jednom narodu punine njegovog nacionalnog identiteta u stvari je oživljavanje poraženih i odbačenih ideologija aparthejda i fašizma".

Dodaje se da Dodika u tome sledi potpredsednik SNSD-a i predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić.

Rijaset IZ BiH navodi da se na ovakvo delovanje Dodika i Špirića ne bi smelo gledati blagonaklnono, već da bi trebalo da reaguje civilizovana domaća i međunarodna politika kako bi zaustavila "virus šovinizma i fašizma".

U Rijasetu IZ BiH očekuju da "relevantni politički faktori prepoznaju, osude i zaustave opasnu, destruktivnu i antiljudsku politiku Milorada Dodika".

"Posebno je važno da to shvate u Beogradu, jer njihovo prijateljstvo i podrška Miloradu Dodiku znači stajanje iza njegovih šovinističkih i rasističkih izjava i vređanja islama i muslimana. Smrtonosni virus destrukcije i zla mora biti izolovan", saopštio je Rijaset Islamske zajednice BiH.
XS
SM
MD
LG