Dostupni linkovi

Korać demantuje Čovića: Nije cela vlada znala za atentat


Predsednik SDU i član Vlade Zorana Đinđića, profesor Žarko Korać rekao je da izjava Nebojše Čovića kako je cela vlada znala da će premijer Zoran Đinđić biti ubijen, zaslužuje gnušanje zbog čega razmišlja da ga tuži..

„Svako ko izjavi da je vlada znala za atentat na Zorana Đinđića samo zbog takve izjave bi trebalo da završi na sudu. Sa gnušanjem odbacujem takve tvrdnje“, rekao je za dnevni list „Blic“ Korać, koji je bio predsednik Komisije zadužene da ispita sistem obezbeđenja premijera Đinđića nakon atentata.

On navodi da apsolutno niko drugi u vladi, osim Čovića, nije bio upoznat sa pismom koje je februara 2003. Milorad Ulemek Legija (inače pravosnažno osuđen za organizaciju atentata na premijera Đinđića 12. marta 2003) poslao Velimiru Iliću i u kojem ga poziva da „novim 5. oktobrom“ zbace tadašnju vladu.

„Ulemeka nikada nisam video ili razgovarao s njim, kao ni većina članova vlade. Postavljam pitanje kako je on izabrao baš te osobe da im piše pismo, o kojem oni nisu obavestili nikog u vladi. Za to pismo sam čuo tek iz medija“, kaže Korać.

Krivičnu prijavu su 14. decembra protiv Čovića i Ilića podnele Đinđićeva majka Mila i sestra Gordana Đinđić Filipović, posredstvom advokata Srđe Popovića.

U prijavi se navodi da su Čović i Ilić krivi jer nisu prijavili „pripreme za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak“.
XS
SM
MD
LG