Dostupni linkovi

VOA: Hitchens o ratu u BiH


VOA: Hitchens o ratu u BiH

Tom Gjelten, američki novinar i ratni izveštač koji je ujedno i autor dvije knjige o ratu u Bosni i Hercegovini, razgovarao je sa Džeilanom Pećanin, urednicom programa Glasa Amerike na bosanskom jeziku, o angažmanu Christopehar Hithcensa u vezi rata u BiH:

Christopher je bio briljantan čovjek, briljantnog uma. On je bio novinar koji je mene, moram priznati, činio skromnim. Tako brzog, britkog i oštrog uma da sam jednostavno znao da se nikad neću moći s njim nadmetati. Njegovo razumijevanje historije, ideja, literature, bilo je takvo da je u tren oka mogao imati spremne krajnje sofisticirane argumente u diskusiji. To je bio stvarno zapanjujući um, ne znam nikoga drugog kao što je bio on. Njegova sposobnost da stvori stvarno komplicirane argumente u vrlo kratkom vremenu bila je impresivna. Moram reći još nešto: ono što je ustvari bilo najimpresivnije kod Christophera bilo je to da je njemu to sve išlo tako lako. Sjećam se kad bismo po čitavu noć vani bančili i ja bih bio posve iscrpljen i otišao kući, u krevet, a on bi otišao u svoj stan i napisao neki briljantni esej za magazin. Njemu je to išlo tako glatko.

Nikad nisam bio s Christopherom u Bosni, ali smo se upoznali upravo zbog Bosne. Ja sam napisao članak za magazin New Republic, 1993. godine, fokusiran na optužbe da su Bošnjaci namjerno inscenirali bombaške napade na vlastiti narod kako bi pridobili simpatije svijeta. Istraživao sam to prilično u dubinu i ustanovio da su te optužbe bile posve krive i bez ikakvih dokaza. Takve su tvrdnje bile nuđene kao argument i opravdanje da ostatak svijeta ne bi trebao intervenirati u Bosni niti uzeti za ozbiljno ono što se tamo događalo. Napisao sam članak za New Republic, Christopher ga je pročitao i dopao mu se. Nazvao me i pozvao na večeru. Razgovarali smo za večerom i čitavu noć o Bosni. On je bio blizak mnogim ljudima iz Bosne. U vezi sukobs u Bosni Christopher je bio vrlo emocionalan. Jedna od stvari o njemu je da je uvijek bio snažno pokretan emocijama o dobrom i zlom. To mu je bilo stvarno važno. Nije bio ideolog, niti je gledao na sukobe u ideološkim kategorijama; on je jednostavno stvari gledao kroz prizmu pravog i krivog. Sukob u Bosni za njega je bio duboko uznemirujući na moralnoj osnovi, tako da se snažno angažirao i bio jedan od zapadnih pisaca koji su najglasnije govorili o tom pitanju.
XS
SM
MD
LG