Dostupni linkovi

Šutanovac: Neophodno naći održivo rešenje za Kosovo


Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da je za Kosovo neophodno naći održivo i trajno rešenje, koje će biti prihvatljivo za sve koji tamo žive, kao i za Evropsku uniju.

"Nažalost, Srbija ima opterećenje koje nije imala nijedna država koja je pristupala EU. Zbog toga tragamo za održivim rešenjem koje će biti prihvatljivo kako za sve ljude koji žive na Kosovu, tako i za EU", kazao je Šutanovac u intervjuu srbijanskim medijima.

On je ocenio da je Srbija ispunila sve uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i dodao da ta zemlja ne može da napreduje, ako se, naročito u vrednosnom sistemu, ne približava evropskoj zajednici.

"Kada pogledamo vrednosni sistem koji smo dostigli, standardizaciju administracije, javnih poslova i propisa, kao i preporuku koju smo dobili od EU za kandidaturu, jasno je da smo ispunili sve uslove, da smo EU bliži nego ikada", rekao je ministar odbrane.

Komentarišući izjavu komandanta KFOR-a Erharda Drevsa da Zvonko Veselinović stoji iza napada na pripadnike KFOR-a i paljenja, Šutanovac je kazao da ne može da imenuje krivca za te incidente.

"Ne bih mogao da imenujem krivca...Nije tajna da tamo postoje ljudi koji imaju finansijski interes, koji su se godinama bogatili na švercu i organizovanom kriminalu. Takvih ima i među Srbima i među Albancima i njima ovakvo stanje odgovara", rekao je Šutanovac.
XS
SM
MD
LG