Dostupni linkovi

Brutalan obračun policije sa demonstrantima u Egiptu


Egipatski vojnici su u subotu uleteli na trg Tahrir u Egiptu i počeli da jure i palicama tuku demonstrante koji tamo protestuju protiv moći egipatske armije, primenjujući na njima upadljivo veću količinu sile.

Drugog dana pokušaja vojske da slomi demonstracije na Tahriru, vojna policija je otvoreno prebijala i muškarce i žene, šamarala starije ljude, a uhapšene oba pola izlagala je elektrošokovima, pokazuju TV snimci, fotografije i iskazi očevidaca.

Vojnici su se takođe peli na zgrade i sa balkona bacali kamere TV snimatelja, ali i kamenice - demonstranti su se, pored ostalog, štitili satelitskim antenama od takvih "projektila".

Jednoj zabrađenoj ženi, koju su oborili na zemlju, vojnici su strgnuli burku.

Procenjuje se da je tokom dva dana nasilja na Tahriru poginulo devet a povređeno na stotine demonstranata, a trg i okolne ulice koje vode ka obližnjem Parlamentu i zgradi vlade podsećaju na ratnu zonu. Vojska je podigla betonske zidove između Tahrira i Parlamenta ali su se sukobi nastavili.

Demonstrantkinja po imenu Aja Emad (24), kojoj su vojnici polomili nos i išcašili ruku, rekla je Asošijeted presu (AP) da su je oni vukli za kosu i šutirali na zemlji a jedan oficir ju je šamarao i mučio
strujnim udarima.

Mnogi privedeni, poput Aje Emad, odvučeni su u zgrade Parlamenta i vlade.

Haotične scene na ulicama Kaira ukazuju da je egipatska vojska nakon prvog kruga parlamentarnih izbora u Egiptu odlučila da sasvim razbije proteste na kojima se traži da ona hitno prebaci vlast na civilne strukture.
XS
SM
MD
LG