Dostupni linkovi

Vojska rastjerala demonstrante u Kairu


Egipatski vojnici opremljeni palicama rastjerali su danas demonstrante sa centralnog Trga Tahrir, poslije jučerašnjih sukoba u kojima je poginulo najmanje osam ljudi, izjavili su očevici.

U trenutku dok su vojnici ulazili na trg, ispaljeni su hici u vazduh. Nedaleko od zgrade parlamenta prethodno je izbio požar. Očevici kažu da su vojnici hvatali ljude i prebijali ih.

Pojedini demonstranti gađali su kamenjem vatrogasno vozilo i pripadnike oružanih snaga prije njihove intervencije. Očevici navode da je izgorjelo i nekoliko šatora koje su koristili demonstranti. U ovom trenutku nije poznato kako je izbio požar.

Nasilje je počelo juče, kada je armija upala na antivojni protest ispred zgrade Vlade, nedaleko od Trga Tahrir. Demonstranti su tražili ukidanje vojne uprave i momentalan prenos vlasti na organe civilne uprave.

Egipatska državna televizija prenijela je da je od juče poginulo osam ljudi, a povrijeđeno preko 300.

Vojska je preuzela vlast poslije svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka narodnim ustankom u februaru. Aktivisti i grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je vojska nastavila praksu starog režima, uključujući hapšenja i prebijanja demonstranata.
XS
SM
MD
LG