Dostupni linkovi

Obama: Misija SAD u Iraku lekcija o karakteru nacije


Američki predsjednik Barak Obama poželio je dobrodošlicu vojnicima koji su služili u Iraku i ocijenio da njihovo angažovanje treba da služi lekcija o karakteru američke nacije.

"Postoji razlog zašto je naša vojska najcjenjenija institucija u Americi. Oni jedni druge ne gledaju prije svega kao demokrate ili kao republikance. Sebe vide najprije kao Amerikance", kazao je Obama u obraćanju naciji putem radija i interneta.

"Imajući u vidu naše sporove i neslaganja, oni nas podsjećaju da smo svi dio nečega većeg, da smo jedna nacija i jedan narod", rekao je američki predsjednik.

Obama je kraj angažovanja SAD u Iraku obilježio ranije ove sedmice, sastankom sa iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem pred odlazak posljednjih američkih vojnika iz Iraka do 31. decembra.

Povlačenje američke vojske označava kraj vojne intervencije u kojoj je poginulo gotovo 4.500 Amerikanaca i više od 100.000 Iračana, i potrošene stotine milijardi dolara.

"Naše trupe sada se pripremaju za posljednji marš preko granice i van zemlje. Budućnost Iraka biće u rukama njegovog naroda", kazao je Obama.
XS
SM
MD
LG