Dostupni linkovi

Hrvatska preuzela rezidencije u Helsinkiju i Madridu



Hrvatska je na osnovu Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ preuzela zgrade diplomatskih predstavništva bivše države u Helsinkiju i Madridu, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija.

Zgrada u Madridu, površine oko 450 kvadrata, sagrađena na oko 1.500 kvadrata, preuzeta je ove sedmice, a rezidencija u Helsinkiju površine oko 320 kvadrata, sagrađena na zemljištu od 1.050 kvdrata, prošle sedmice.

Na sastanku Zajedničkog odbora za sukcesiju u maju 2011. godine utvrđen je vremenski plan primopredaje 10 nekretnina koje su bile ili su još većinski u posedu Srbije.

U okviru rezolucije Zajedničkog odbora za sukcesiju iz 2006. godine raspodeljena su 44 objekta iz takozvanog "regiona OECD", a od je kojih Hrvatskoj pripalo 10 objekata, Srbiji 20, osam BiH, četiri Makedoniji, a dva Sloveniji.

Uz rezidencije u Helsinkiju i Madridu, Hrvatska je dosad preuzela dva stana u Trstu, zgradu ambasada u Beču i Lisabonu, kao i diplomatsku rezidenciju u Oslu.

Zaključno do 31. avgusta 2012. Hrvatskoj će biti predate i preostale tri nekretnine - zgrade ambasade u Hagu i generalnog konzulata u Torontu, kao i diplomatska rezidencija u Stoćolmu.

Sledeći sastanak Zajedničkog odbora za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ trebalo bi da bude održan u drugoj polovini decembra u Zagrebu.
XS
SM
MD
LG