Dostupni linkovi

Okampo: Sumnja da je ubistvo Gadafija ratni zločinGlavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo kaže da postoje "ozbiljne sumnje" da je smrt libijskog lidera Moamera Gadafija bila ratni zločin.

Okampo je, posle izveštaja iznetog pred Savetom bezbednosti UN, izjavio novinarima da je poslao pismo lideru libijskog Nacionalnog prelaznog saveta u kome se raspituje za vladine planove da istraži navodne ratne zločine svih strana, uključujući i pobunjenike.

Ova izjava glavnog tužioca MKS usledila je dan nakon što je objavljeno da je Gadafijeva ćerka Ajša zatražila od MKS istragu u vezi sa ubistvom njenog oca i brata.

U kopiji pisma u koju je Rojters imao uvid, piše da su Moamer Gadafi i njegov sin Motasim "ubijeni na najužasniji način, a da su njihova tela zatim prikazana javnosti i groteskno oskrnavljena uz potpuno kršenje islamskog zakona".

"Slike tog divljaštva prikazane su širom sveta, što je kod moje klijentkinje izazvalo ozbiljan emocionalni potres", navodi u pismu Nik Kaufman, advokat koji predstavlja Ajšu Gadafi.

Moamer Gadafi i njegov sin Motasim uhvaćeni su u oktobru u Moamerovom rodnom gradu Sirtu.

Odmah zatim, ubijeni su u zatvoru u koji su ih odveli borci lojalni novim vlastima, pod okolnostima koje nisu sasvim razjašnjene, podsetio je Rojters.

Gadafijeva ćerka Ajša pobegla je sa ostalim članovima porodice u susedni Alžir.
XS
SM
MD
LG